Nagycenki Kirándulás

Nagycenk

Nagycenk neve összeforrt a Széchenyi-családdal. Nagycenk és környéke a Széchenyi-család birtoka volt. Itt élt gróf Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítója, valamint fia, gróf Széchenyi István, "a legnagyobb magyar". Egykori falujuk ma is méltó módon őrzi emléküket.

A Széchenyi-kastély Magyarország egyik legszebb vidéki kastélya. A park közepén álló főépületben berendezett Széchenyi István Emlékmúzeum a Széchenyi-család életművével ismerteti meg a látogatót. A kastély főbejáratától indul a 3 km hosszú Hársfasor. A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút nosztalgiautazásra csábítja a kirándulókat. A mozdonyskanzen a magyarországi kisvasutak múltját idézi.

A nagycenki Szent István Római Katolikus Templom építtetője is a Széchenyi-család. A templom előtti teret gróf Széchenyi István szobra uralja. Történelmi zarándokhelyünk, a Széchényi Mauzóleum a közeli sírkertben található. Nagycenk múltjáról mesélnek az útmenti barokk szobrok és a Népszavazási emlékkút. A Nagycenk és Hidegség közötti Ilona major területén lovas bázis működik. A környék kedvelt kilátója a gróf Széchényi Ferenc által építtetett Gloriette.

Fedezze fel Nagycenket! Kezdje itt: Széchenyi-kastély

Nagycenk látnivalói
Széchenyi-kastély

Széchenyi-kastélyA nagycenki Széchenyi-kastély építését 1750 körül Széchényi Antal generális kezdte meg. A bejárat kovácsoltvas kapuját őrépületek fogták közre. A bejárat és a kastély között franciakert húzódott. A főépület középső részének emeletén nagytermet alakítottak ki. Az épület keleti oldalán kétszintes kápolnát, a nyugati oldalán színháztermet építettek. Az épület középső homlokzatán nagyméretű Széchényi-címert helyeztek el.

A kastély rekonstrukciója után, 1973-ban nyílt meg a Széchenyi István Emlékmúzeum a főépületben. Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma a Széchényi-család történetét és Széchenyi István életét mutatja be.

Részletesen: Széchenyi-kastély >>

Széchényi Mauzóleum

Széchényi MauzóleumA Széchenyi-család mauzóleuma történelmi zarándokhely. A nagycenki plébániatemplom közelében, a temetőkertben található. A népes Széchényi-család napjainkban is az ősi sírkertbe temetkezik. Körben a falak mentén számos újabb kori sírjuk látható. A dús növényzetű és kegyelettel gondozott sírkert hazánk egyik legszebb, legbensőségesebb temetője.

Részletesen: Széchényi Mauzóleum >>

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Nagycenki Széchenyi MúzeumvasútA Széchenyi Múzeumvasút pöfögő gőzmozdonya és a vasúti kocsik nosztalgiautazásra csábítanak. Az áprilistól októberig menetrend szerint közlekedő kisvasút a Nagycenki Széchenyi-kastély és a fertőbozi vasútállomás között szállítja az utasokat. A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút közlekedési és turisztikai látványosság. A vendégek maguk is vezethetik a kisvonat mozdonyát felügyelet mellett, és az utazás végén tanúsító jegyet kapnak mozdonyvezetői tudásukról.

Részletesen: Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút >>

Mozdonyskanzen

MozdonyskanzenA Széchenyi Múzeumvasút szomszédságában kialakított bemutatóhely sok különlegességet tartogat az ide láthatók számára. Gőzmozdonyok, személy-, teher- és rönkszállító kocsik láthatók itt a kisvasutak múltjából. A mozdonyskanzen kocsiparkja 9 különféle típusú és rendeltetésű kocsiból áll. Nyitott és zárt teherkocsik, valamint személykocsik jellegzetes darabjait nézhetjük meg közelről.

Részletesen: Mozdonyskanzen >>

Hársfasor

HársfasorEurópa egyik legszebb hársfasora, a magyar növénykultúra világcsodája a nagycenki hársfa-allé. A kettős hársfasort 1754-ben telepítette Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna. A sétányt lovaglásra használták, ez magyarázza méreteit.

Részletesen: Hársfasor >>

Széchenyi István szobra

Széchenyi István szobraA nagycenki templom előtti téren három méter magas kőtalapzaton áll Széchenyi István teljes alakos bronzszobra. A település képviselő testülete 1891-ben határozta el, hogy Széchenyi István születésének 100. évfordulóján méltó emléket állítanak a "legnagyobb magyar"-nak.

Részletesen: Széchenyi István szobra >>

Szent István Római Katolikus Templom

Szent István Római Katolikus TemplomNagycenk község központjában a templomdombon áll a Szent István királyról elnevezett plébániatemplom. A templom melletti plébániaház a XVII. században épült. Itt őrzik az anyakönyveket. Ezek egyikében olvasható Tolnay Antal plébános bejegyzése Széchenyi István haláláról és temetéséről.

Részletesen: Szent István Római Katolikus Templom >>

Útmenti barokk szobrok

Útmenti barokk szobrokPiéta-szobor,
Nepomuki Szent János-szobor,
Szent Család-szobor,
"Ecce Homo"-szobor,
A Pestis-oszlop

Részletesen: Útmenti barokk szobrok >>

Népszavazási emlékkút

Népszavazási emlékkútAz 1921-es népszavazás emlékét őrzi a Hűségkút. A nagycenki Hűségkutat 2002. szeptember 21-én avatták fel a Széchenyi téren, amelyen a következő felirat olvasható: "A nemzethez és a hazához való hűségről 1026 igen - 5 nem arányban tettek tanúságot a nagycenki polgárok"

Részletesen: Népszavazási emlékkút >>

Ilona Major

Ilona MajorNagycenk és Hidegség között található Ilona Major. Nevét Széchenyi Lőrinc legfiatalabb leányáról, Ilonáról kapta. Ő volt az első Széchenyi, aki Cenken élt. A major területén napjainkban lovas bázis működik. A 25x40 méteres fedett lovarda egész éven át biztosítja a lovaglás lehetőségét. A szabadban három homokos pálya várja a lovaglás szerelmeseit. Túralovaglásra, vadászlovaglásra és hobbilovaglásra is van lehetőség.

Részletesen: Ilona Major >>

Nagycenk közelében találjuk
A fertőbozi Gloriett

A fertőbozi GloriettFertőboz legjelentősebb műemléke a Gloriette. A Csúcsos-dűlő 187 méter magas dombjára épített emlékcsarnok a település címerének központi eleme. A Gloriettet Gróf Széchényi Ferenc építtette 1801-ben fertőrákosi mészkőből. A dombtetőről csodálatos panoráma nyílik a Fertő-tóra. A páratlan kilátás élménye miatt érdemes felkeresni a Gloriettet.

Részletesen: A fertőbozi Gloriett >>

 

Fedezze fel a környék látnivalóit élményjárművekkel!

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!