Nagycenki Kirándulás

Hársfasor

Európa egyik legszebb hársfasora, a magyar növénykultúra világcsodája a nagycenki hársfa-allé.

A kettős hársfasort 1754-ben telepítette Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna. A 20 méter széles fasorban a csemetéket 7 méteres távolságra ültették egymástól. A 2600 méter hosszú sétányt eredetileg 645 darab kislevelű hárs kísérte. Az időközben kipusztult példányokat gondosan pótolták. A sétányt lovaglásra használták, ez magyarázza méreteit.

Hársfasor
Hársfasor

A napjainkban álló 450 db 16 méter magas hársfa törzsátmérője 1 méter. A hársfasor a Széchenyi-kastélytól Erdődy Hanna sírjához vezet.

Kőpad a hársfa-allén
Kőpad a hársfa-allén

Széchenyi Béla 1870-ben vette feleségül Erdődy Lajos gróf leányát, Erdődy Hannát. Két leányuk született: Hanna és Aliz. A második gyermekük születése után, 1872-ben az asszony gyermekágyi lázban halt meg. A 26 évesen meghalt Hannának az volt a kívánsága, hogy a híres hársfasor végében temessék el. A szarkofág alakú síremlék vörös gránitból készült, amelyet Kundmann Károly bécsi szobrász bronz domborművei díszítenek.

Széchenyi Béla feleségének halála után búskomorságba esett. Az ázsiai körútjáról hozott különleges növénymagvakat a sír köré ültette, amelyek azóta hatalmas fákká erősödtek.
A vigasztalhatatlan férj nem nősült meg újra. 46 év múlva került szeretett párja mellé. Sírjukon a következő felirat olvasható:

Legyenek oly boldogok a túlvilágon,
a mint egymást az életben
hőn és hűn szerették.

 

 

Hársfasor

9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.

A Széchenyi-kastély bejáratával szemben található a Hársfasor.

Szabadon látogatható.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!