Nagycenki Kirándulás

Ilona Major

Nagycenk és Hidegség között található Ilona Major. Nevét Széchenyi Lőrinc legfiatalabb leányáról, Ilonáról kapta. Ő volt az első Széchenyi, aki Cenken élt.

Széchenyi György végrendelete századokon át meghatározta a család életét, öröklési rendjét. Csak férfiágon lehetett örökölni. A lányokat pénzben fizették ki, illetve csak haszonélvezetre kaphattak birtokot. Így került Ilona Kiscenkre.

Széchenyi György esztergomi érsekként halt meg 1695-ben. A hatalmas birtokot öccse, Lőrinc kezelte, majd ő is örökölte. Ilona Lőrinc legfiatalabb leánya volt, aki 1659-ben született a szlovákiai Kürtön. 16 évesen ment férjhez Tallián István nádori ítélőmesterhez. Férje halála után Sankó Miklóshoz ment férjhez. Ekkor jelölte ki Széchényi György érsek számukra a Kiscenki birtokot lakóhelyül. Ilona 1710 körül halhatott meg. Egy 1712-es oklevél már néhainak mondja. Emlékét a Nagycenk és Hidegség közötti Ilona Major őrzi.

A major területén napjainkban lovas bázis működik. A 25x40 méteres fedett lovarda egész éven át biztosítja a lovaglás lehetőségét. A szabadban három homokos pálya várja a lovaglás szerelmeseit. Túralovaglásra, vadászlovaglásra és hobbilovaglásra is van lehetőség. Az Ilona Major kiválóan alkalmas lovas versenyek megrendezésére, ahol már több országos rendezvényt tartottak. Az itt működő Sportlovas- és Szabadidő Központban lótenyésztéssel, lovas oktatással valamint sportló kereskedelemmel is foglalkoznak.

 

 

Ilona Major

9491 Hidegség, Ilona Major 067/2 hrsz.

A major megközelíthető a 85 sz. főútról.

 

Telefonszám

06 99 532 210 - Horváth Ágnes

 

További információ

ilonamajor.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!