Nagycenki Kirándulás

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A nagycenki kastély közelében, a Hársfasor mellett igazi időutazáson vehetünk rész. A Széchenyi Múzeumvasút pöfögő gőzmozdonya és a vasúti kocsik nosztalgiautazásra csábítanak. Az áprilistól októberig menetrend szerint közlekedő kisvasút a Nagycenki Széchenyi-kastély és a fertőbozi vasútállomás között szállítja az utasokat.

Beszállás a Kastély állomáson
Beszállás a Kastély állomáson

A 4 kilométer hosszú kanyargós pálya 1970 és 1972 között épült. A 760 mm-es nyomtávú vonalon az ország különböző részein megszüntetett kisvasutak járművei közlekednek. A menet közben látható őrházak apró épületei régi vasúti létesítmények hasonmásai. A Bátorság, a Nádtelep és a Szurdokpüspöki nevű őrházak az utazás kedves színfoltjai. Az Ikva-patak 3-nyílású hídjánál pár percre megáll a kisvonat, hogy az utasok ezt a műszaki látványosságot és a tájat lefényképezhessék. A múzeumvasút fűtőháza Fertőbozon található, amely 4 kisgőzös tárolására és kisebb karbantartására alkalmas.

A kisvasút főpályaudvara a "Kastély" állomás Nagycenken. Az épület az egykori "Déli Vasút" középállomási tervei alapján készült 1972-ben. Az utasok itt még láthatják - használat közben - a régi idők tárcsás és karos jelzőit, az őrházi harangműveket, és a karos sorompókat. A múzeumvasút gőzmozdonyai a szurdokpüspöki kovaföld bányákról, valamint a Kisgyóni Kőszénbányák vidékéről kerültek Nagycenkre. A vasúti személykocsik a felszámolásra került kisújszállási és békéscsabai kisvasutak kocsiparkjából származnak. Számos típus legjellegzetesebb képviselői szállítják az utasokat. A 2 és 4 tengelyes kocsik mindegyike más. A szerelvényhez még külön kalauzkocsi is tartozik.

A Széchenyi Múzeumvasút személykocsijai
A Széchenyi Múzeumvasút személykocsijai

A szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon közlekedő kisvasúton gyerekek látják el a szolgálatot.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút közlekedési és turisztikai látványosság. A vendégek maguk is vezethetik a kisvonat mozdonyát felügyelet mellett, és az utazás végén tanúsító jegyet kapnak mozdonyvezetői tudásukról.

Indul a nosztalgiautazás
Indul a nosztalgiautazás

 

 

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.

 

Telefonszám

06 99 577 244

 

További információk

A múzeumvasút honlapja

Árak

Menetrend

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!